Meditation & att vara i nuet: mina bästa verktyg mot oro och stress

För mig kom meditationen i en tid då jag behövde hitta tillbaka till mig själv. Jag tände ett ljus, tittade in i lågan och bara andades, in, och ut. När tankarna började stillas, när jag bara blundade och andades, kom så småningom stillheten och lugnet, först lite då och då, sedan  nästan direkt. Ett underbart tillstånd av total frid och harmoni.

PD_4_File_001

När jag inte försöker något. När jag inte förväntar något. När jag bara sitter i stillhet. Blundar och andas. När tankarna får komma och gå, när jag bara är och sorlet tystnar. När ”egot:s,” det mindre jagets tankar får tystna och jag bara är i stillhet. Det är då jag kan höra mina sanna tankar, mitt högre jag:s tankar, de tankar som kommer ur harmoni och kärlek och inte ur oro och rädsla. Connectad  med min ”inre vägvisare”, min intuition, min magkänsla. I den stunden när jag är större, ett med det som är och jag är i min kärna av kärlek. Harmoni. Det är fantastiskt och den platsen bär vi alla inom oss. Det handlar bara om att blunda, vara i stillhet, tystnad, och andas. Tillslut kanske du gör det en liten stund varje dag för att fylla på med energi och det blir en del av din morgonrutin. Det är fantastiskt.
Självklart kommer osäkerheten till mig fortfarande, vi är människor!
Men jag har hittat det inre lugnet i mig genom meditationen och jag kan hämta lugn, kraft och klarsynthet där, när än jag vill och behöver.

 

“ Om leran i grumligt vatten får sjunka i stillhet, blir vattnet klarare.
Så blir också du och dina tankar klarare av stillheten i meditationen”
/Stina

Att vara här och nu, i ögonblicket just nu, är också en träning. Men när du kan det, när orostankar för framtiden kommer och du blivit van att påminna dig om ”här och nu” tänket, så är det så befriande.
I här och nu, just nu, finns nämligen inte något annat än just nu. Och oroar du dig för saker som skulle kunna hända, (men som du inte vet något om för det ligger i framtiden och i dina tankar,) så måste de sakta ebba ut och försvinna då du är i nuet. Just nu mår du faktiskt bra. Just nu sitter jag i solen med en kopp kaffe. Just nu sjunger fåglarna och jag har det bra.

Just nu ger dig en frihet, en paus, en medveten skärpa om att uppskatta precis det du har framför dina ögon just nu. Frid. Glädje. Lyssna. Känn. Andas.
Alla dina sinnen vässas ytterligare när du lever i detta nu. Du hör tydligare. Färgerna blir skarpare och dofter starkare. För att du är uppmärksam på NU. Här finns det inte plats för stress och oro. Du är i uppmärksamhetens underbara värld och där finns bara… nu. Frid.
Att ge dig själv några minuter då du tränar på att vara medveten i nuet, gör det väldigt mycket lättare för dig att snabbt komma tillbaka till ett stilla och lugnt, grundat läge när orosmoln dyker upp i horisonten.

Du är mer som en iakttagare än den som hela jorden snurrar kring.
Orosmolnet blir mer som en liten bomullstuss när du ser det med din åskådarblick istället för att dras in i en orosvind som virvlar runt dig i yrsel.
En iakttagare ser. Och kan lösa väldigt mycket som uppkommer väldigt mycket enklare än en som fokuserar sig på oroskänsla och låter sig svepas med och inte alls vara förankrad i nuet, och kunna se med åskådarblick.
När vi ser lite ovanifrån, med perspektiv, iakttar mer än att virvla omkring utan att kunna ta några beslut, så hamnar vi inte lika lätt i fällan av att vara ett rö för vinden.
Vi ser att det inte är så stort som det kan tyckas, och vi kanske skakar till lite men vi är fortfarande i vårt center. Grundad i vår styrka och lugn.

Jag önskar att du ger dig själv några minuter om dagen för meditation och i att vara här och nu, Det är den bästa investering du kan ge dig själv.

”Ju närmare stormens öga du kommer, desto lugnare blir det i mitten.
Var är mitten?
I ditt inre.
Lugnet i ditt inre hittar du genom meditation.”                                
  /Stina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.